bodem
energie
geluid
groen
lucht
water
externe veiligheid
regio rijnmond
Zwerfafval

Zwerfafval

Via de Stichting Nederland Schoon gaan gemeenten en bedrijven zwerfafval tegen bij winkelgebieden, het openbaar vervoer, schoolomgevingen en het hoofdwegennet. Voor de regio Rijnmond zijn geen gegevens bekend. Zie www.nederlandschoon.nl

Met het programma Gemeente Schoon worden gemeenten door het Rijk ondersteunt bij hun activiteiten op het gebied van bestrijden van zwerfafval. Vanuit het kenniscentrum Gemeente Schoon worden ervaringen en nieuwe bevindingen over alle aspecten van de lokale zwerfafvalbestrijding gedeeld. Gemeenten kunnen deelnemen voor 8 cent per inwoner per jaar. De gemeenten Albrandswaard, Brielle, Barendrecht , Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk en Schiedam hebben zich inmiddels aangesloten bij Gemeente Schoon. Verder kan een gemeente meedingen naar de jaarlijkse prijs van het Schoonste Winkelgebied en de Schoonste Gemeente. Zie www.gemeenteschoon.nl en www.kenniswijzerzwerfafval.nl.

In de tweede Raamovereenkomst Verpakkingen (tussen I&M, verpakkende bedrijfsleven en VNG) is afgesproken dat gemeenten in het kader van de producentenverantwoordelijkheid gezamenlijk jaarlijks 20 miljoen euro ontvangen voor extra aanpak van zwerfafval. Dit is 1,19 euro per inwoner. De 20 miljoen euro is een doeluitkering, bedoeld voor de extra aanpak van zwerfafval. Gemeenten moeten de besteding vooraf via een begroting laten toetsen en in jaar daarop verantwoorden via een jaaropgave. Er wordt in de verantwoording onderscheid gemaakt in gemeenten met een inwonertal tót of vánaf 100.000 inwoners. Het Afvalfonds heeft op haar website aangeven hoe gemeenten het geld mogen besteden en hoe ze het moeten verantwoorden. Stichting Nedvang verzorgt de financiële controles, de opgegeven gemeenteactiviteiten worden getoetst door Nederland Schoon.

 

.

  • Deel deze pagina:
  • email
  • Linkedin
  • Twitter
  • Share on Google+